Iedere website bevat tekst. In eerste instantie is die tekst bedoeld om je bezoeker informatie te geven en door de website te leiden. Maar webteksten hebben nog een andere functie. Ze moeten bijdragen aan de vindbaarheid van je website. Teksten die dat doen, noemen we SEO teksten. Wat zijn SEO teksten precies en waarom heb je ze nodig voor je website? Dat ontdek je hier.

In deze blog krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Wat zijn SEO teksten?
 • Wat zijn de voordelen van goede SEO teksten?
 • Hoe schrijf je SEO teksten?
 • Waarom zou je SEO teksten laten schrijven?

SEO tekstschrijfster

Wat zijn SEO teksten?

SEO teksten zijn webteksten die geschreven zijn om een webpagina goed te laten scoren in zoekmachines als Google. Door rekening te houden met verschillende factoren zorg je ervoor dat zoekmachines de tekst gemakkelijk kunnen analyseren en deze bestempelen als waardevol en relevant voor de zoeker.

SEO teksten zijn, net als andere teksten, in eerste instantie geschreven met het doel om te informeren, amuseren of overtuigen. Maar door deze factoren mee te nemen in onder andere de woordkeuze, opbouw en lengte kun je zorgen dat Google de teksten ook als relevant aanwijst. Dat zorgt er weer voor dat je website hoger in zoekresultaten verschijnt en dus vaker gevonden wordt. Let op: SEO teksten zijn slechts een onderdeel van alle SEO-activiteiten. Er is meer voor nodig dan alleen sterke teksten om te zorgen dat je website een hoge ranking krijgt in Google.

 

De voordelen van SEO teksten

Webteksten zo schrijven of laten schrijven dat ze voldoen aan SEO-eisen brengt een groot voordeel mee: je website wordt beter gevonden. Want je kan nog zo’n bijzonder product of groot bedrijf hebben, als je niet goed vindbaar bent in Google ben je eigenlijk gewoon niet vindbaar.

 • SEO teksten verbeteren je positie in zoekresultaten.
 • SEO teksten zijn toegespitst op een bepaald zoekwoord of zoekwoorden. Daardoor weet je dat je vooral mensen bereikt die echt op zoek zijn naar jouw product of dienst.
 • SEO teksten zijn vaak automatisch beter leesbaar en relevant voor de zoeker.

Een goede SEO tekst zit niet volgepropt met allerlei zoekwoorden. Een goede SEO tekst bestaat ook niet uit duizenden woorden alleen maar om een bepaalde woordlengte te halen. Goede SEO teksten zijn informatief, relevant én voorzien van de juiste zoekwoorden op de juiste plekken.

Verbeteren van posities in Google

Zo schrijf je SEO teksten

Een SEO tekst schrijven? Dan moet je beginnen bij de basis: een zoekwoordenonderzoek. Dat zit zo.

Wanneer iemand zoekt naar een product of dienst in Google, dan tikken ze een woord of meerdere woorden in. Dat zijn zoekwoorden. Om ervoor te zorgen dat Google jouw website aanmerkt als een website over hetzelfde onderwerp, moet jij die zoekwoorden ook in je content verwerken.

Maar welke zoekwoorden zijn relevant voor jou? En op welke termen heb je minder concurrentie? Dat ga je ontdekken met een zoekwoordenonderzoek. Als je bijvoorbeeld schoenen verkoopt, kun je inzetten op de term ‘schoenen’. Je kunt je echter wel voorstellen dat er best wat concurrentie is op die term. Verkoop jij als een van de weinige rode lakschoenen voor dames? Dan is de zoekterm ‘rode lakschoenen dames’ een betere keuze. Dit is specifieker en je bereikt direct de mensen die hoogstwaarschijnlijk overgaan op een  aankoop.

Als je eenmaal weet welke zoekwoorden belangrijk zijn voor jouw webpagina, dan kun je ze gaan verwerken in je tekst. Schrijf altijd in eerste instantie gewoon een informatieve, duidelijke tekst. Vaak zit je zoekwoord er dan als vanzelf in. Is dat niet zo? Loop dan de volgende plekken in je webpagina langs en zorg dat de term daar voorkomt:

 • De titel of heading van je pagina.
 • De tussenkoppen op je pagina.
 • Tenminste in de eerste alinea, het liefste in de eerste zin.
 • In de omschrijving en alt-tekst van afbeeldingen op je pagina.

Dit zijn de belangrijkste plekken om je zoekwoorden onder te brengen. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het mag niet ten koste gaan van de inhoud van de tekst. Ook is een gedegen zoekwoordenonderzoek belangrijk, en dat vergt tijd en kennis.

Goede content is key

Waarom zou je SEO teksten laten schrijven?

Schrijven is een vak. SEO teksten schrijven is dat al helemaal. Veel mensen kiezen voor SEO teksten laten schrijven omdat een SEO-tekstschrijver precies weet wat er nodig is om aan de hoge eisen van Google te voldoen. Het Google algoritme is niet alleen gecompliceerd maar ook veranderlijk. Een goede tekstschrijver zorgt dat je tekst geliefd is door zoekmachines zonder het belang van de boodschap uit het oog te verliezen.

Wil jij ook SEO teksten laten schrijven? De experts van JG Webmarketing helpen je graag. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *