In dit artikel leggen wij uit wat u kunt doen om uw blog goed te laten scoren in Google. Hoe hoger uw blog scoort in Google, hoe beter vindbaar u bent en dit resulteert in meer bezoekers op uw website. Dit heet SEO (Search Engine Optimization). In het Nederlands wordt dit zoekmachine optimalisatie genoemd. In dit deze blog vindt u meer informatie over het schrijven van een goede WordPress blog.

Plug-in Yoast SEO

Voordat u gaat beginnen, is het handig om een SEO plug-in te installeren. Yoast SEO is heel erg waardevol en biedt heel veel mogelijkheden binnen WordPress. De plug-in is gratis te downloaden en te installeren. U kunt deze plug-in gebruiken om uw WordPress website op verschillende gebieden te optimaliseren.

Onderwerp bedenken

Eerst moet er goed nagedacht worden over het onderwerp. Waar wilt u over gaan schrijven? Het moet een onderwerp zijn dat mensen interessant vinden en waar men graag over wil lezen. Bedenk dus goed waar uw doelgroep naar op zoek is.

Goede Zoekterm

Als u een goed onderwerp hebt gevonden, kunt bekijken of het onderwerp interessant genoeg is. Hiervoor kunt u gebruik maken van een hele handige tool: Google AdWords Keyword Planner. In het Nederlands noemen wij dit een zoekwoordplanner. Met deze tool krijgt u inzicht in het zoekgedrag op bepaalde zoektermen. Kies hierbij altijd een zoekterm met de hoogste score qua zoekopdracht (het aantal keer dat er maandelijks naar dit onderwerp wordt gezocht) en een lage concurrentie. Hoe hoger de concurrentie, hoe meer er over deze zoekterm is geschreven. Hoe lager de concurrentie, hoe groter de kans is dat uw blog hoger komt te staan in de zoekresultaten van Google.

Titel aanpassen

Nadat u via de zoekwoordplanner een goede zoekterm hebt gevonden, kunt u beginnen met schrijven. Uw blogs begint met een goede titel waarin de zoekterm wordt vermeld. Om de zoekterm een hogere waarde te kunnen geven, is het belangrijk om de zoekterm vóór in de titel te zetten. Bijvoorbeeld: U wilt graag een blog schrijven met de zoekterm “Loempia’s maken”. Vul dan bijvoorbeeld als titel in: Loempia’s maken: Hoe maak je dit gerecht?

Permalink aanpassen

Elk geschreven blog krijgt een eigen URL. Het is belangrijk dat de zoekterm ook in de permalink wordt vermeld. Als we de zoekterm “Loempia’s maken” gebruiken, dan wordt de permalink als volgt:  https:// www.smaakstadgroningen.nl/loempias-maken/

Het blog schrijven

Nu kunt u een relevante en goede blog schrijven. Dat betekent dat de inhoud van de tekst sterk, waardevol en correct geschreven is. De inhoud van de tekst moet uiteraard gaan over het gekozen onderwerp. Herhaal de zoekterm een aantal keer in de tekst. Verwerk ook de zoekterm in de H2 of H3 tags. Een H2 tag wordt gebruikt om de tussenkoppen van je pagina te benoemen, een soort paragraaf. Een H3 tag is een sub-paragraaf van je H2 tag.

Media toevoegen

Om hoger in de zoekresultaten van Google te komen, is het verstandig om afbeeldingen bij de tekst te plaatsen met de zoekterm erin. Verander de bestandsnaam  wanneer de afbeelding wordt opgeslagen in de mediabibliotheek. Bijvoorbeeld: U voegt een afbeelding toe aan de bibliotheek en ziet IMG_12323.jpg staan als bestandsnaam. Verander dan de bestandsnaam in Loempia’s maken.jpg als loempia’s maken de zoekterm is. U kunt dit ook al doen voordat u de afbeelding upload naar WordPress. Zodra de afbeelding geüpload is, krijgt u een veld te zien met URL, titel, onderschrift, alt-tekst en omschrijving.

Zie voorbeeld hieronder:
LET OP: Vul bij de titel en alt-tekst ook de zoekterm in.

Dit waren enkele tips om ervoor te zorgen dat uw blog hoger eindigt in de zoekresultaten van Google. We hopen dat deze tips u verder op weg helpen met het maken van uw blog(s). Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *