Je hebt een fantastisch idee of origineel product en je wil het gaan verkopen? Dan kun je een fysieke winkel openen maar steeds meer mensen kiezen voor een webshop. Geld verdienen via het internet is praktisch, goedkoper en haalbaar. Het openen van een webshop is namelijk laagdrempelig. Maar hoe zorg je nou dat je webshop succesvol wordt? Moet je een website zelf maken of laten maken? En hoe presenteer je jouw product het beste? Check deze tien tips voor je aan de slag gaat met je eigen webshop.

Wat een webshop is

Voor je zelf aan de slag kunt, moet je weten wat een webshop precies is. Als jij een product hebt dat je graag wil verkopen zonder een winkel te openen, dan kun je een digitale winkel beginnen. Dat noemen we een webshop. Al jouw klanten winkelen digitaal op jouw site, zoals het geval is bij winkels als Bol.com en Amazon.nl.

Een webshop werkt anders dan een normale website. Je moet immers de optie hebben om producten te bekijken en kopen. Daarvoor heb je heel specifieke online functies nodig, zoals een manier om digitaal te betalen. Daarnaast zijn er consumentenwetten waar je aan moet voldoen, ook als je een webshop begint in plaats van een fysieke winkel.

Doe altijd je vooronderzoek

Veel mensen hebben de neiging direct in het diepe te springen met hun webwinkel. Ze laten een webshop maken, knallen deze online en gaan zitten wachten op klanten. Dat is helaas de verkeerde benadering. Net als bij iedere andere onderneming, begin je met een marktonderzoek. Zitten mensen eigenlijk wel te wachten op jouw product? Wat zijn redelijke prijzen, en hoe kun je jouw doelgroep het beste benaderen?

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een product maakt voor ouderen. Mensen boven de 65 jaar zitten minder op het internet dan jonge mensen. Dan is een webshop niet de beste manier om jouw doelgroep te bereiken. Een marktonderzoek voorkomt dat je stomme fouten maakt en onnodig geld uitgeeft.

Kies een platform voor je webshop

Als je eenmaal zeker bent dat je een webshop wil beginnen – je hebt je ingeschreven bij de kvk en je hebt een pakkende naam gekozen – dan begint het echte werk: je platform kiezen. Er zijn veel webshopsystemen ofwel CMS om uit te kiezen. Dit is in feite het besturingssysteem van je webshop.

Het is belangrijk om een programma te kiezen dat bij jouw wensen en kennis past. Hoewel je de webshop waarschijnlijk door een ander laat bouwen, wil je later vaak toch zelf de webshop onderhouden. Je wil bijvoorbeeld producten toevoegen of voorwaarden wijzigen zonder telkens bij een ander aan te hoeven kloppen. Programma’s als WooCommerce, Magento en Prestashop zijn veelgebruikt en prima voor beginners. Heb je een ander systeem op het oog? Check altijd of het begrijpelijk genoeg is voor je.

Kies de hosting voor je webshop

Een webshop moet een plek op het internet hebben. Die plek krijg je via een host. Een webshop beginnen is onmogelijk zonder een goed hostingpakket bij zo’n host. Er zijn verschillende hostingbedrijven om uit te kiezen en soms hebben ze een specialisatie in een bepaald type webshop, zoals WooCommerce hosts. Door je hosting onder te brengen bij een host die gespecialiseerd is in jouw type webshop, kunnen ze eventuele problemen in de webshop sneller vinden.

Geef het bouwen van de webshop uit handen

Producten toevoegen, reageren op berichten en omschrijvingen aanpassen. Dat soort dingen wil je allemaal zelf doen in je webshop, toch? Prima, maar laat het bouwen van de website zelf – als je het budget ervoor hebt – over aan een professional. De technische kant van het maken van een goed functionerende webshop is ingewikkeld. Een betaalsysteem, verzendadministratie en voorwaarden implementeren kost je veel tijd. Zoek een ervaren programmeur die jouw webshop in elkaar zet.

Een ervaren webshopbouwer kan je bovendien helpen met alle kanten van je webshop die nodig zijn om jezelf juridisch in te dekken. Een webshop moet namelijk net als andere winkels aan wettelijke verplichtingen voldoen. Geef ook altijd aan wat je uiteindelijk zelf wil kunnen doen in je webshop en wat daarvoor nodig is. Een websitebouwer kan de online omgeving zo gebruiksvriendelijk mogelijk voor je maken.

Bedenk welke betaalmethodes je wil gebruiken

Mensen zijn tegenwoordig gewend dat ze makkelijk en veilig online kunnen betalen. Betaalmethodes als iDEAL of Paypal mogen niet ontbreken. De optie om alleen met creditcard te betalen is niet meer voldoende. Welke betaalmethodes wil je jouw bezoekers gebruik van laten maken? Wanneer je alleen binnen Nederland verkoopt zijn iDEAL, Paypal en wellicht een extra optie als Afterpay voldoende. Vind je achteraf betalen geen prettig idee? Laat die laatste optie dan weg.

Wanneer je ook wil leveren aan het buitenland dan wordt het iets ingewikkelder. Zorg in ieder geval voor een optie om met creditcard te betalen. Bekijk ook wat de meest populaire Payment Service Provider is in het land waar jouw potentiële klanten zich bevinden.

Hoe ga je jouw producten verzenden?

Een online winkel betekent geen afhaalpunt voor je klanten. Je moet dus in de meeste gevallen jouw producten opsturen. Hoe je dat doet, ben je vrij in. De meeste ondernemers met een webshop kiezen er echter voor een bedrijf hiervoor in te schakelen. Elk bedrijf heeft weer andere voorwaarden. Sommigen bepalen de kosten op basis van afstand anderen gebruiken het gewicht van het pakket of bieden de optie iets af te halen op hun locatie.

Ook hier geldt dat de beste keuze een persoonlijke is. Wat vind jij fijn en vooral: wat denk je dat jouw klanten fijn vinden? De populairste online verzendservice op dit moment is Myparcel maar er zijn ook andere opties zoals PostNL en DPD.

Wees niet bang om hulp te vragen

Als je deze stappen doorloopt, leg je een goede basis voor een succesvolle webshop. Dan ben je er echter nog niet! Een goede boekhoudkoppeling, online vindbaarheid en de benodigde keurmerken zijn minstens zo belangrijk. Kortom: er komt veel kijken bij het opzetten van een webshop. Aarzel dus niet om advies te vragen aan webbouwers, designers maar ook SEO-specialisten en je omgeving. Hoe meer advies en onderzoek je binnenkrijgt, hoe groter de kans dat ook jouw webshop een razend succes wordt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *