Moet je de disavow tool gebruiken in 2024?

In 2024 wordt de disavow tool nog steeds besproken onder SEO-specialisten en website-eigenaren. Het is een instrument waarmee je kunt aangeven welke backlinks naar jouw website je wilt negeren, omdat ze mogelijk een negatieve impact hebben op de ranking van je website in de zoekresultaten. Hoewel het belang van linkbuilding in de loop der jaren enigszins veranderd is vanwege updates in Google’s algoritme, kan het nog steeds nuttig zijn om deze tool te gebruiken in bepaalde situaties.

Backlinks naar je website

De vraag of je de disavow tool moet gebruiken in 2024 hangt af van de specifieke situatie van je website en de backlinks die er naar verwijzen. In sommige gevallen, zoals wanneer je een waarschuwing of penalty van Google ontvangt vanwege onnatuurlijke backlinks, kan het noodzakelijk zijn om de disavow tool te gebruiken in een poging om de schade te beperken en de ranking van je website te herstellen. Aan de andere kant, als je geen last hebt van verdachte of schadelijke backlinks, kun je je beter focussen op het genereren van kwalitatieve content en het opbouwen van een sterk en organisch linkprofiel.

Belangrijkste punten

 • De disavow tool kan nog steeds nuttig zijn in 2024, afhankelijk van je specifieke situatie met backlinks.
 • Gebruik de tool vooral als je te maken hebt met onnatuurlijke backlinks en waarschuwingen of penalties vanuit Google.
 • Focus op het genereren van kwalitatieve content en een sterk, organisch linkprofiel als dat mogelijk is.

Huidige status van disavow tool

Doel van de Disavow Tool

De disavow tool van Google is ontworpen om je te helpen ongewenste of schadelijke inkomende links naar je website te negeren. Dit kan van pas komen als je te maken hebt met negatieve SEO-aanvallen of met links die een negatieve invloed hebben op de reputatie van je site. Met deze tool kun je aan Google aangeven welke links je niet wilt laten meetellen bij het beoordelen van je site. Het doel is om je backlinkprofiel schoon te houden en hiermee je positie in de zoekresultaten te verbeteren.

Veranderingen sinds belangrijke Google updates

De waarde en noodzaak van de disavow tool zijn sinds de implementatie van recentere Google Core en Spam updates, enigszins veranderd. Je kunt je afvragen of het nog wel nodig is om de tool te gebruiken in 2024. Door deze updates is Google beter in staat om kwalitatieve links van spammy of onbetrouwbare links te onderscheiden.

Wat betekent dit voor jou?

 • Het gebruik van de disavow tool is mogelijk minder noodzakelijk dan in het verleden.
 • Google negeert nu automatisch veel van de links die je anders had kunnen disavowen, wat betekent dat je je minder zorgen hoeft te maken over eventuele negatieve gevolgen voor je website.
 • Toch blijft het afhankelijk van je specifieke situatie of het nuttig is om de tool te gebruiken.

Tot slot is het belangrijk om je linkprofiel regelmatig te (laten) evalueren en te zorgen voor een hoge kwaliteit van inkomende links. Ons marketing bureau in Arnhem kan met specialistische tools hier snel inzicht in krijgen. Als je merkt dat er nog steeds veel ongewenste of schadelijke links naar je site verwijzen, kan het nog steeds verstandig zijn om de disavow tool hiervoor te gebruiken. Blijf op de hoogte van eventuele verdere veranderingen in Google’s algoritme en pas je strategie hierop aan.

Wanneer je de wél de disavow tool moet gebruiken

Handmatige acties

In sommige gevallen is het noodzakelijk om de disavow tool te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is wanneer Google een handmatige actie heeft ondernomen tegen jouw website. Dit kan gebeuren als gevolg van onnatuurlijke links naar jouw site. Google zelf geeft aan dat het gebruik van de disavow tool noodzakelijk kan zijn als er een handmatige actie is toegepast.

Algoritmische Filters

Naast handmatige acties kunnen er ook problemen ontstaan door algoritmische filters, zoals de Google’s Penguin-update uit 2014. Deze update is gericht op het identificeren en bestraffen van websites met een onnatuurlijk linkprofiel. Als jouw website negatief wordt beïnvloed door een algoritmische filter, kan de disavow tool je helpen om de schadelijke links te verwijderen en toekomstige problemen te voorkomen.

Onnatuurlijke links detecteren

Voordat je de disavow tool gebruikt, is het belangrijk om zelf je linkprofiel te analyseren en onnatuurlijke links te identificeren. Maak een lijst van alle backlinks die naar jouw website verwijzen en onderzoek zelf of er sprake is van onnatuurlijke links. Let op afwijkende patronen, zoals:

 • Links van spam- of advertentie-achtige websites
 • Links met weinig of geen relevantie voor jouw website

Zodra je deze onnatuurlijke links hebt geïdentificeerd, kun je ze toevoegen aan een tekstbestand om te uploaden naar de disavow tool. Door dit te doen, geef je aan dat je deze links niet vertrouwt en voorkom je mogelijke negatieve gevolgen voor je zoekmachine ranking.

Houd er rekening mee dat het gebruik van de disavow tool voorzichtig moet gebeuren, en het is aan te raden om een adviseur in te schakelen om je te helpen bij dit proces. Onjuist gebruik van de tool kan namelijk ook negatieve gevolgen hebben voor je website.

Hoe de disavow tool correct te gebruiken

De juiste links identificeren

Allereerst is het belangrijk om de juiste links te identificeren die schadelijk kunnen zijn voor jouw website. Gebruik bijvoorbeeld Google Search Console om een overzicht te krijgen van alle inkomende links naar je website. Hiervoor dien je je website aan te melden bij Google Search Console en vervolgens naar de sectie ‘Links’ te navigeren.

Vervolgens moet je de volgende aspecten van elke link beoordelen:

 • Is de link afkomstig van een betrouwbare website?
 • Is de link relevant voor jouw doelgroep?
 • Heeft de link een natuurlijk plaatsingspatroon?

Als een link niet aan deze criteria voldoet, overweeg dan om de link (in overleg) te disavowen.

Het disavow bestand formaat

Om de disavow tool correct te gebruiken, moet je een disavow bestand in het juiste formaat aanmaken. Dit bestand is een eenvoudige tekstbestand (.txt) waarin je alle slechte links en/of domeinen plaatst die je wilt disavowen. Gebruik één regel per link of domein, en voeg een # aan het begin van een regel toe om opmerkingen toe te voegen.

Voorbeeld:

# Dit domein heeft veel spamlinks
domain:spamwebsite.nl

# Deze specifieke link wil ik afwijzen
http://slechtelink.nl/schadelijke-pagina.html

Het proces van disavowing

Zodra je het disavow bestand hebt opgesteld, is het tijd om het in te dienen bij Google Search Console. Om dit te doen, volg je deze stappen:

Disavow links tool

 1. Log in op je Google Search Console account en selecteer de gewenste website.
 2. Navigeer naar de disavow tool door op deze link te klikken.
 3. Klik op de knop ‘Disavow koppelingen’.
 4. Upload je disavow bestand en klik op ‘Inzenden’.

Let op: Gebruik de disavow tool met zorg, aangezien verkeerd gebruik negatieve gevolgen kan hebben voor je linkprofiel. Doe dit alleen als je er zeker van bent dat je de juiste links hebt geïdentificeerd en het bestand correct is opgesteld.

Alternatieve benaderingen en best practices

Backlink Audit

Het uitvoeren van een grondige backlink audit geeft inzicht in de kwaliteit en het risico van je huidige backlink-profiel. Je kunt tools zoals SEMRush gebruiken om de backlinks van je website te analyseren. Zorg ervoor dat je:

 1. Websites van lage kwaliteit identificeert. Dit kan onder andere door lage autoritaire waardes zijn of redenen waarom SEMRush ze markeert als ‘mogelijk toxisch’.
 2. Deze spammy links of onnatuurlijke links opspoort en verzameld.

Toxische links scan

Wanneer je schadelijke links hebt geïdentificeerd, kun je contact opnemen met de webmasters van die websites en hen vragen om de link te verwijderen. Dit is altijd de beste manier om de link bij de bron te laten verwijderen. Als het niet duidelijk is waar de link vandaan komt of wie deze heeft geplaatst, dan is een disavow tool een goed alternatief.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je een proactieve benadering hanteert bij het opbouwen van jouw backlink-profiel:

 • Werk samen met een betrouwbare partner voor linkbuilding.
 • Creëer hoogwaardige content die anderen natuurlijk willen delen. Dit levert waardevolle vermeldingen op.
 • Vermijd blackhat SEO-praktijken die zoekmachines kunnen schaden.

Door kwaliteit te stellen boven kwantiteit, verminder je het risico dat schadelijke links jouw SEO-prestaties beïnvloeden.

Backlink profiel monitoring

Het continue monitoren van je backlink profiel is essentieel om eventuele risico’s snel te identificeren. Maak gebruik van tools zoals Google Search Console en Ahrefs om je linkprofiel regelmatig te controleren. Houd bij het monitoren rekening met de volgende punten:

 • Controleer op plotselinge pieken in het aantal links
 • Houd de kwaliteit van inkomende links in de gaten
 • Analyseer de verdeling van ankerteksten om overoptimalisatie te voorkomen

Door het backlink-profiel nauwlettend in de gaten te houden, kun je problemen tijdig opsporen en corrigerende maatregelen nemen indien nodig.

Conclusie: Disavow wel of niet gebruiken?

In 2024 blijft de disavow tool een waardevol hulpmiddel voor het beschermen van je website tegen schadelijke backlinks. Het is echter wel een ‘laatste redmiddel’. Je kunt namelijk beter de schadelijke links bij de bron laten verwijderen, hiermee is de link ook daadwerkelijk van internet af. Bij disavowen blijft de link online staan, maar geef je Google aan dat deze link niet gewenst is en niet meegenomen moet worden bij de beoordeling van je website.

Als je merkt dat je website flinke dalingen ondervind is het verstandig om eerst te kijken in Google Search Console of er geen handmatige penalty is opgelegd. Als dit niet het geval is kun je over gaan op het analyseren van het backlink profiel om te kijken of hier zich problemen voordoen. Het gebruik van de disavow tool kan je helpen het probleem aan te pakken echter adviseren we je wel om heel voorzichtig te zijn met het gebruik van deze tool. Bij vragen kun je ons altijd raadplegen.

De disavow tool gebruiken is niet geschikt voor elke situatie. Als je weet dat jouw website een schoon linkprofiel heeft en een sterke online aanwezigheid, dan hoef je deze tool waarschijnlijk niet te gebruiken. Echter, als je te maken krijgt met negatieve SEO of schadelijke backlinks, kan de disavow tool je helpen om jouw website weer op het juiste spoor te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *