Heb je een website voor je bedrijf gemaakt, maar merk je dat je maar weinig bezoekers trekt? Dan is de kans groot dat je te weinig aandacht geschonken hebt aan de online marketing van je site. Alleen een website hebben is namelijk niet genoeg. Je moet ook zorgen dat die website gevonden kan worden door het grote publiek. Dagelijks worden duizenden nieuwe sites gelanceerd en daardoor is het niet vreemd dat je site snel in de massa ten onder gaat. Je kunt dit voorkomen door actief aan je marketing te werken. Wanneer je dit goed doet, zul je merken dat je site hoger in Google komt te staan. Waarom is dit belangrijk? Omdat het gros van de mensen via Google zoekt naar de specialist die ze nodig hebben. Eindig je met je bedrijf op pagina 10 in de zoekresultaten van Google, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat de klant je nooit zal vinden. Sta je bovenaan in de zoekresultaten dan is de kans groot dat je binnenkort een nieuwe klant mag verwelkomen. Investeren in goede marketing kan je bedrijf dus veel opleveren.

Goede marketing heeft drie doelen. Ten eerste zal je site beter vindbaar worden, ten tweede dat meer mensen op je site kijken en tenslotte dat het merendeel van deze bezoekers ook daadwerkelijk met je bedrijf in zee gaat. Voor iedere stap in dit proces moet je specifieke technieken toepassen. Met de komst van AI kun je deze stappen niet alleen snel, maar ook nog eens beter uitvoeren dan wanneer je alles zelf zou moeten doen. Het aanbod aan AI marketing tools is echter groot waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Vandaar dat wij de vijf beste AI tools voor marketing in 2024 voor je op een rijtje zetten.

Bepaal je zoektermen met Semrush

Als je jezelf wilt profileren op het internet, is het belangrijk om vanuit je potentiële klant te denken. Stel dat je een accountantskantoor in Wageningen hebt. Heeft iemand in jouw stad een accountant nodig, dan zal hij waarschijnlijk gaan googelen op ‘accountant in Wageningen’. Aan jou de taak om te zorgen dat mensen die deze zoekterm gebruiken op jouw site terechtkomen. Dat doe je door deze zoekwoorden te gebruiken op je website. Er zijn echter vele zoekwoorden te gebruiken om uiteindelijk op jouw site terecht te komen. Vandaar dat je zoekwoordenonderzoek moet doen. Een van de beste AI tools om dit snel en toch grondig te doen, is Semrush.

Accountant Wageningen SEMrush

Semrush kan je laten zien welke zoekwoorden mensen in jouw regio gebruiken wanneer ze een accountant nodig hebben. Je zult zien dat je niet alleen teksten op je site moet plaatsen waarin de zoekterm ‘accountant Wageningen’ verwerkt is, maar ook dat je ook rekening moet houden met alle omliggende steden. Je moet dus ook zoektermen als ‘accountant in Nijmegen’ of ‘accountant kantoor in Ede’ op je site moet gebruiken. Door de zoektermen op je site te verwerken vergroot je de kans dat Google jouw site eruit pikt wanneer iemand deze termen googelt. Het is daarbij de kunst om je concurrent altijd een stap voor te zijn. Dat is nog een extra reden om Semrush te gebruiken omdat je hiermee ook je positie ten opzichte van de concurrentie kunt tracken. Door dit actief te blijven monitoren, zul je zien dat je site in de zoekresultaten van Google stijgt en dat je steeds meer klanten binnenhaalt.

Automatisch content creëren met behulp van ChatGPT

Als je eenmaal weet welke zoektermen mensen gebruiken om op jouw site terecht te komen, is het vervolgens zaak om precies deze termen op je site te gebruiken. Dat doe je door teksten te schrijven waarin je deze woorden gebruikt. Google scant namelijk je website en ziet deze woorden. Je inspanningen worden beloond door je site een hogere positie in de zoekresultaten te geven. Een tekst schrijven kost echter veel tijd; je moet een onderwerp en een opbouw bedenken, en dit vervolgens uitwerken. Bovendien wil je niet alleen maar tekst op je site, maar je wilt je bezoekers ook graag informatie bieden. Ook hier biedt AI de oplossing. Je hoeft namelijk niet meer zelf in de pen te klimmen om toch een goede tekst te produceren. Je kunt gebruik maken van ChatGPT om een hoogwaardige tekst in een paar seconden te laten schrijven.

ChatGPT teksten creëren met AI
De lancering van ChatGPT in november 2022 veroorzaakte een revolutie in marketingland. Waar voorheen vrijwel alle teksten door tekstschrijvers geschreven werden, kan dit werk nu eenvoudig uitgevoerd worden door AI. ChatGPT is gratis, je hoeft er enkel een account voor te maken. Vervolgens is het belangrijk dat je met goede ‘prompts’ werkt, dit zijn de opdrachten die je invoert. Hoe duidelijker je instructies, hoe beter het eindresultaat. Wil je een tekst laten schrijven voor de site van je accountantskantoor, gebruik dan het prompt om een tekst van 300 woorden te laten schrijven voor bezoekers van je site. Geef ChatGPT de opdracht om de zoektermen te verwerken die je met Semrush gevonden hebt zodat je zoekmachine optimalisatie goed uit de verf komt. Je tekst wordt binnen een paar seconden geschreven. Loop je artikel altijd nog even na want ChatGPT geeft soms onjuiste informatie of gebruikt zinsconstructies die voor mensen onnatuurlijk aanvoelen. Gelukkig hoef je dit ook niet zelf te doen. Ook hier kun je weer gebruik maken van AI: gebruik bijvoorbeeld Grammarly of LanguageTool die niet alleen de fouten voor je kunnen opsporen, maar die ook met alternatieve formuleringen komen voor zinnen die nét iets beter zouden kunnen.

Sla de juiste tone of voice aan met Jasper.ai

Als je site eenmaal hoog in Google is komen te staan, ben je er nog niet. Een bezoeker van je site is namelijk niet automatisch ook een nieuwe klant. Aan jou de uitdaging om de bezoeker zo aan te spreken dat deze besluit om met jouw bedrijf in zee te gaan. Dit noemen we in marketingtermen de ‘conversieratio’. Gebruiken we weer het voorbeeld van het accountantskantoor in Wageningen, dan moet je in je teksten op je site de klant aanspreken op het probleem dat hij heeft. Je laat zien dat je het probleem goed begrijpt en dat jij de aangewezen persoon bent om dit probleem op te lossen. Dit ondersteun je door een aantal voorbeelden te geven van je mogelijkheden. Door dit te doen spoor je je bezoeker aan om in actie te komen en gelijk contact met jou op te nemen. Dit lukt alleen door de juiste ‘tone of voice’ te gebruiken. Vind je dit lastig? Met AI is dit probleem zo opgelost. Gebruik bijvoorbeeld Jasper.ai om teksten te schrijven die van de bezoekers van je site klanten kan maken.

Jasper.ai wordt door veel mensen gezien als een betere versie van ChatGPT. Bij ChatGPT moet je namelijk zelf een prompt (opdracht) formuleren, terwijl je bij Jasper gebruik kunt maken van templates. Je kunt bovendien ook aangeven in welke ‘tone of voice’ je tekst geschreven moet worden. Hierdoor kun je in een mum van tijd allerlei teksten produceren die je op heel veel manieren kunt gebruiken. Het maakt niet uit of je een tekst nodig hebt om je bezoeker op te roepen in actie te komen, of dat je een oplossing voor een probleem wilt presenteren om je autoriteit te tonen: met Jasper is dit alles een peuleschil. Bovendien kun je met Jasper ook teksten laten herschrijven, of laten optimaliseren zodat ze ook bijdragen aan je ranking in Google. Je kunt eenvoudig een account aanmaken en vervolgens kun je credits kopen waarmee je de teksten betaalt. De tool is dus niet gratis, maar biedt wel heel veel meer mogelijkheden dan ChatGPT waardoor je ook betere resultaten mag verwachten.

In een handomdraai afbeeldingen maken met ADCreative

Wil je een succesvolle online marketing strategie toepassen op je site, dan mogen goede afbeeldingen niet ontbreken. Een illustratie kan je tekst verduidelijken, wat prettig is voor je bezoeker, maar ook voor je positionering in Google is een goede afbeelding onmisbaar. Heb je namelijk een afbeelding op je site geplaatst, dan kan je site ook gevonden worden door op afbeelding te zoeken. Vroeger was het een hele klus om een goede afbeelding te vinden omdat je niet zomaar ergens een plaatje vandaan kunt plukken omdat je altijd te maken had met auteursrechten. Gratis afbeeldingen leidden ertoe dat veel bedrijven dezelfde plaatjes op hun site plaatsen wat hun site minder uniek maakte. Met AI is dit probleem verleden tijd geworden, want je kunt nu zelf een afbeelding laten maken. Je hoeft je geen zorgen te maken over de rechten van een afbeelding want jij bent de maker van de illustratie.

ADcreative AI tool

Een goede tool om illustraties te maken is ADcreative. Je kunt exact de afbeelding laten samenstellen die je nodig hebt. Waar je vroeger eindeloos moest zoeken naar een foto van een accountant op kantoor daar kun je nu ADcreative de opdracht geven een afbeelding te maken van een professionele accountant die geconcentreerd aan het werk is. Je kunt ADcreative op heel veel manieren inzetten voor je bedrijf, denk bijvoorbeeld aan het maken van een goede poster, een banner of een social media post die mensen aanspreekt. Je kunt het zelf een keer proberen door een gratis proefaccount aan te maken. Bevalt deze tool je, dan kun je later overstappen op een betaald account, het is je geld meer dan waard.

Gebruik Clearscope om je site optimaal te houden

De online marketing van je website is een doorgaand proces. Wil je resultaat zien en het behaalde resultaat vasthouden, dan is het belangrijk om je site voortdurend te blijven optimaliseren. Door doorgaand te blijven monitoren hoeveel bezoekers je site trekt, hoe hoog je in Google’s zoekresultaten komt te staan en met welke zoektermen bezoekers op je site terechtkomen, kun je zien waar je nog het een en ander moet aanpassen. We gaven al aan dat je Semrush kunt gebruiken om inzicht te krijgen in deze gegevens van je site. We raden je echter ook aan om nog een andere tool te gebruiken omdat je er op die manier zeker van kunt zijn dat je niets over het hoofd ziet.

Teksten optimaliseren met Clearscope
Een handige AI tool die je hier voor kunt gebruiken, is Clearscope. Deze tool analyseert welke zoektermen relevant zijn voor je site. Vervolgens krijg je een lijst te zien met woorden die eveneens van belang zijn voor je positionering in Google. Een ander gemak van deze tool is dat het ook aangeeft hoe vaak je een bepaalde term zou moeten noemen op je site. Zo voorkom je dat je het woord te weinig gebruikt en dus niet opgepikt wordt of juist dat het te vaak genoemd wordt want dat wordt door Google niet gewaardeerd. Aanpassingen in je tekst kun je makkelijk doorvoeren omdat Clearscope eenvoudig te gebruiken is in combinatie met Google Docs, WordPress of andere CMS-platforms. Aan deze tool hangt echter wel een prijskaartje: je betaalt 200 euro per maand voor het gebruik ervan. Laat dit je echter niet tegenhouden want investeren in SEO werpt vrijwel altijd zijn vruchten af.

Geen tijd om zelf je online marketing te verzorgen?

AI tools maken het veel gemakkelijker om zelf je online marketing te verzorgen. Toch blijft het een feit dat je voortdurend tijd moet blijven steken in dit belangrijke onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is belangrijk om ten minste maandelijks te kijken wat je nog aan je site moet aanpassen om meer bezoekers te trekken, wat nodig is om van de bezoekers op je site klanten te maken en of de info op je pagina nog relevant is. Kortom: een goede website met een effectieve marketingcampagne vergt een doorgaande tijdsinvestering. Wanneer je deze tijd of de energie niet hebt, kun je dit werk ook overlaten aan een specialist. Je online marketing uitbesteden kan je heel veel tijd besparen en bovendien weet je dan zeker dat je SEO-campagne op de juiste manier wordt uitgevoerd. Bij JG Webmarketing weten we precies wat nodig is om je site zo te maken dat hij doet wat jij graag wilt: meer klanten aantrekken en daardoor meer omzet genereren. Neem gerust eens contact met ons op om te horen wat we voor je kunnen betekenen. We leggen je graag uit wat we voor je kunnen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *