Hoe snel een webpagina laadt is belangrijk voor de prestaties van je website. De laadtijd wordt in het Engels pagespeed genoemd. Met Google pagespeed insights krijg je inzicht in hoe snel je website en de verschillende elementen op de pagina laden. Maar waarom is Google pagespeed belangrijk en hoe krijg je er inzicht in? Dat ontdek je hier.

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is pagespeed?
  • Wat zijn Google pagespeed insights?
  • Hoe gebruik je Google pagespeed insights?
  • Wat is een goede pagespeed of laadtijd voor je webpagina?

 

Wat is pagespeed?

Pagespeed of laadtijd is het aantal seconden dat het duurt voor een webpagina in zijn volledigheid te zien is. Het duurt altijd even voor de teksten, maar ook eventuele afbeeldingen of video’s op je pagina zichtbaar zijn. Dat heeft vaak te maken met hoe groot afbeeldingen en video’s zijn en hoeveel er te zien is op de pagina.

De laadtijd van je webpagina is een rankingfactor. Dat betekent dat Google de pagespeed meeneemt in het bepalen hoe hoog je website in zoekresultaten te vinden is. Dat heeft te maken met gebruiksgemak. Potentiële bezoekers haken namelijk snel af wanneer de laadtijd van je pagina erg lang is. Ze worden dan ongeduldig en klikken al snel door naar de volgende website in de zoekresultaten. Het is dus belangrijk dat de laadtijd van je webpagina zo kort mogelijk is.

 

Wat zijn Google pagespeed insights?

Het is dus van belang om je website zo te optimaliseren dat die snel laadt wanneer iemand een pagina bezoekt. Met name de laadsnelheid op mobiele apparaten wordt steeds belangrijker. Google heeft namelijk een zogenaamd mobile-first beleid: hoe snel de mobiele versie van je website functioneert, is het belangrijkste. Dat is omdat steeds meer bezoekers vanaf een mobiel apparaat je website bezoeken.

Google pagespeed insights is een dienst van Google die inzicht geeft in de snelheid van de webpagina’s op je website. Je krijgt in dat programma zowel inzicht in de laadtijd op desktops als op mobiele apparaten. Een pagina wordt ingedeeld in de categorie snel, langzaam of gemiddeld. Het liefste wil je dat elke pagina in de categorie snel valt zodat je nergens bezoekers verliest.

 

Pagespeed Google insights gebruiken

Pagespeed van Google is een gratis online tool die je webpagina analyseert en tips geeft over hoe je de pagina sneller kan maken. Je kunt Google pagespeed insights voor elke website inzetten.

Open Google pagespeed insights en vul in de zoekbalk de url in van de webpagina die je wil laten analyseren. De pagina krijgt vervolgens een score tussen de 0 en 100. Je kunt bekijken hoe je pagina scoort op mobiel en op een desktop. De score wordt verdeeld in vier categorieën:

  • Prestaties
  • Toegankelijkheid
  • Praktische tips
  • SEO

Per onderdeel kun je zien waar nog ruimte voor verbetering is. Dat kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van afbeeldingen die pas laden wanneer ze in beeld zijn of het contrast tussen tekst en achtergrond.

google pagespeed insights

Wat is een goede pagespeed of laadtijd voor je webpagina?

Per onderdeel krijg je een score tussen de 0 en 100. Heb je een score van 80 of meer? Dan is er weinig verbetering nodig. Een gemiddelde score is tussen de 60 en 79. Dan kun je nog wat maatregelen treffen om je website nog sneller te maken. Met een lage score tussen de 0 en 59 moet er nog best wat gebeuren om een goede Google pagespeed te behalen.

 

Snelheid verbeteren?

De snelheid van je webpagina telt dus zeker mee en dat wordt alleen maar meer het geval. Met Google pagespeed insights krijg je inzicht in hoe je webpagina’s nu scoren en hoe het beter kan. Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je website? De experts van JG Webmarketing staan voor je klaar. Zo haal ook jij die hoge score met je webpagina’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *