Je kunt je product aanprijzen op je eigen website, social media of door middel van een (online) advertentie in Google of de krant. Maar er is nog een andere methode die bewezen veel effect heeft: affiliate marketing. Wat is affiliate marketing precies en hoe moet je affiliate marketing effectief inzetten? We leggen het uit.

 

In deze blog geven we antwoord op de volgende vragen:

 • Wat is affiliate marketing?
 • Welke soorten affiliate marketing zijn er?
 • Hoe zet je affiliate marketing in?
 • Wat zijn de valkuilen van affiliate marketing?

Hoe werkt Affiliate marketing

 

Affiliate marketing betekenis

Affiliate marketing is het promoten van een product of dienst via een blog, podcast of socialmediakanaal van een ander bedrijf. Je betaalt een adverteerder (affiliate) om het over jouw product of dienst te hebben in hun content. Dat kan een blogger zijn met een groot publiek, iemand die actief is op Youtube of een influencer op Instagram. Affiliate marketing is bewezen succesvol, maar er zitten ook haken en ogen aan. Je moet het wel effectief inzetten.

Als adverteerder betaal je een andere partij om jouw product of dienst te noemen op hun kanaal. Het is daarvoor belangrijk dat dat kanaal een grote doelgroep heeft en wel jouw doelgroep: de mensen die jouw product of dienst willen hebben. De affiliate neemt in hun content dan vaak een linkje op naar jouw website, salespagina of social media. Zo kunnen potentiële klanten direct doorklikken naar jouw product.

Er zijn tientallen manieren waarop je affiliate marketing toe kan passen en er komen geregeld nieuwe verkooptechnieken bij. De influencer die vertelt over een product of dienst is misschien wel de bekendste. Er zijn veel platformen die je kunt inzetten voor affiliate marketing:

 • blogs
 • social media
 • vergelijkingssites
 • dealsites
 • reviewsites
 • startpagina’s

In principe is elk stukje content dat vanaf een andere bron en ander platform naar jou linkt (vaak inclusief relevante content over je product of dienst) affiliate marketing.

 

Affiliate marketing beginnen

Wil je ook graag met affiliate marketing beginnen? Er zijn tal van manieren om als affiliate aan de slag te gaan. Hoewel deze vorm van marketing vaak in één adem wordt genoemd met slapend rijk worden, is dat absoluut niet het geval. Een goede affiliate website, podcast of socialmediakanaal opzetten is veel werk. Je moet waardevolle content maken en een duidelijke doelgroep hebben.

Geld verdienen met Affiliate marketing

De juiste affiliate vinden om mee samen te werken is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk willen ze allemaal jouw advertenties, want advertenties betekent inkomsten. Maar jij moet er als ondernemer natuurlijk wel écht iets aan hebben. Ben je dus op zoek naar een affiliate platform om jouw product of dienst te promoten? Houd dan hier rekening mee:

 • Kies het platform dat bij je doelgroep past (65+ ga je bijvoorbeeld nie t vinden op Tik Tok).
 • Kies een affiliate met een breed genoeg bereik (duizend bezoekers of volgers is niet meer veel vandaag de dag).
 • Zorg dat je relevante content én een link naar je eigen platform krijgt (zo kun je die potentiële klanten direct doorsluizen naar de juiste plek op je website).
 • Zorg dat het onderwerp waarover de affiliate content maakt aansluit op jouw product of dienst.

De valkuilen van affiliate marketing

Sinds affiliate marketing gelinkt is met ‘slapend rijk worden’ zijn er een heleboel mensen die proberen snel en simpel een affiliate website op te zetten. Daardoor is het lastiger dan ooit om het kaf van het koren te scheiden.

Een goede affiliate marketing campagne opzetten kost tijd. Bovendien heb je een netwerk nodig om de juiste affiliates te vinden. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld websites die jou als bedrijf in contact brengen met de juiste affiliates. Je kunt ook de hulp van een webmarketingbureau als JG Webmarketing inschakelen.

Affiliate marketing beginnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *