In de wondere wereld van websites en SEO kun je van alles doen om je website te optimaliseren en ervoor te zorgen dat meer mensen je content vinden. Een krachtig tekstbestand dat nog altijd veel over het hoofd wordt gezien daarin is het robots.txt bestand. Om robots.txt effectief te gebruiken moet je het begrijpen en doorgronden. Maar hoe doe je dat?

 

Wat is robots.txt?

Een robots.txt-bestand is een soort tekstdocument. Het is bedoeld om een aantal richtlijnen te vormen voor geautomatiseerde bots (ook wel crawlers genoemd). Die bots verzamelen gegevens uit zoekmachines om vervolgens websites te indexeren.

Het robots.txt bestand is als een soort virtueel stoplicht voor webcrawlers. Crawlers bekijken elke webpagina en doorzoeken informatie om te bepalen waar je website in de zoekresultaten thuis hoort en welke pagina’s het belangrijkste zijn. Het robots.txt bestand is een bestandje achter de schermen van je website dat je vaak in de hoofdmap vindt. Je kunt het zien als een soort ‘niet storen’-bordje voor crawlbots. Het is dé manier om te communiceren met crawlbots.

 

Waarom robots.txt belangrijk is voor je website

Robots.txt-bestanden zijn belangrijk als je de controle wil hebben over hoe je website wordt geïndexeerd door Google en andere zoekmachines.Er zijn een aantal redenen waarom dat belangrijk is:

Toegankelijke website

Stel je website voor als een complexe structuur met meerdere kamers, die elk verschillende soorten informatie bevatten. Niet alle kamers zijn bedoeld voor openbare toegang en mogelijk zijn niet alle delen van je website bedoeld voor zoekmachines en crawlbots. Met het robots.txt-bestand kun je specifieke gebieden aangeven die verboden terrein zijn voor crawlbots. Denk dan aan pagina’s met gevoelige of irrelevante inhoud . Die worden dan niet geïndexeerd.

Voorkom problemen met dubbele inhoud

Duplicate content betekent dat de inhoud van je website op meerdere pagina’s te vinden is. Dat kan negatieve invloed hebben op je positie in zoekresultaten. Met een robots.txt-bestand stuur je crawlers weg van die specifieke content, waardoor deze niet meer wordt geïndexeerd als dubbel of duplicate. Dat zorgt ervoor dat je SEO inspanningen niet voor niks zijn.

Beter resultaat van SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) verbetert de zichtbaarheid van je webpagina’s in zoekmachines. Je kunt crawlers met een robot.txt naar de meest relevante content op je website leiden. Dat vergroot de kans dat je hoger in zoekresultaten verschijnt. Robots.txt maakt het dus mogelijk om prioriteit te geven aan de inhoud waarop je wil dat crawlbots en zoekmachines focussen.

Bescherming van gegevens

Gegevens beschermen is belangrijker dan ooit. Met robot.txt zet je een soort digitale blokkade op. Daarmee kun je vertrouwelijke informatie beschermen. Die informatie wordt dan niet onbedoeld geïndexeerd. Dat is bijvoorbeeld handig als je website gebruikersgegevens of financiële gegevens bevat.

 

Robots.txt gebruiken voor SEO

Nu je weet hoe belangrijk robots.txt is, gaan we kijken hoe je het goed kunt gebruiken voor je SEO en het succes van je website. Allereerst moet je het bestand daarvoor vinden. Het robots.txt-bestand vind je in de hoofdmap van je website. Die locatie zorgt ervoor dat het gemakkelijk wordt herkend door crawlbots.

Houd vervolgens rekening met de volgende stappen als je efficiënt gebruik wil maken van je robots.txt:

Begrijp bots

Verschillende zoekmachines gebruiken verschillende webcrawlers, ook wel user agents of bots genoemd. Leer de bots van populaire zoekmachines kennen om voor elke zoekmachine specifieke instructies op te stellen. Google is hierin vaak de belangrijkste.

Disallow-richtlijn

De Disallow-richtlijn wordt gebruikt om aan te geven welke mappen of pagina’s niet mogen worden geopend door webcrawlers. Gebruik de richtlijn bijvoorbeeld om toegang tot een “admin”-sectie te voorkomen. Dat doe je met de volgende code: Disallow: /admin/

Toestaan-richtlijn

De Toestaan-richtlijn wordt gebruikt binnen een Disallow-richtlijn om uitzonderingen te specificeren. Als er inhoud is in een niet-toegestane map die je toch geïndexeerd wilt hebben, kun je de “Allow”-richtlijn gebruiken om toegang toe te staan. Bijvoorbeeld: Disallow: /private/ Allow: /private/public_content/

Test en verifieer

Nadat je het robots.txt-bestand hebt gemaakt, is het essentieel om de nauwkeurigheid ervan te testen en te verifiëren. Veel zoekmachines bieden tools waarmee je kunt simuleren hoe je bestand het crawlgedrag zal beïnvloeden. Slaat de bot toch nog belangrijke delen van je website over of komt hij juist op plekken waar hij niet hoort te zijn? Dan kun je de robots.txt aanpassen.

Zoekmachine

 

Laat robots.txt voor je werken

In het ingewikkelde digitale landschap is het robots.txt-bestand een soort baken voor websitemakers en crawlbots. Het zorgt voor controle en stuurt de communicatie tussen jou en de crawlers. Het stelt websitebeheerders in staat om zelf te bepalen welke delen van hun website worden geïndexeerd en welke gevoelige gegevens worden beschermd. SEO inspanningen hebben zo bovendien meer nut en de gebruikservaring wordt verbeterd. Kortom: het verdient de aandacht van iedereen die een veilige, vindbare en gebruiksvriendelijke website wil maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *