Een header is een term die je vaak tegenkomt als je met websites werkt. De header van een website is het bovenste deel van een webpagina, en het bevat meestal belangrijke informatie en navigatie-elementen. Het is het eerste dat bezoekers zien wanneer ze een website openen, en het helpt hen snel te begrijpen waar ze zich bevinden en wat ze kunnen doen op de site. De header kan verschillende elementen bevatten, zoals het logo van de site, de naam van de site, een navigatiemenu, contactinformatie, en soms zelfs een zoekbalk. Dit gedeelte blijft vaak hetzelfde op alle pagina’s van de website, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren.

Definitie van een header

Een header op een website is een vaste bovenste sectie die vaak op elke pagina van de site terugkomt. Het doel van de header is om gebruikers te helpen met de navigatie en om een consistente structuur te bieden. In de header van een website kun je vaak het logo van de site vinden, wat helpt bij herkenning van een website waardoor het conversie percentage kan stijgen. Het navigatiemenu in de header geeft gebruikers de mogelijkheid om snel naar verschillende secties van de site te gaan. Andere elementen die je in een header kunt vinden zijn bijvoorbeeld een zoekbalk, waarmee gebruikers specifieke informatie op de site kunnen vinden, en contactinformatie zoals een telefoonnummer of e-mailadres. De header speelt dus een belangrijke rol in de gebruikerservaring door essentiële informatie en navigatie-opties direct beschikbaar te maken.

Elementen van een header

Een header kan verschillende elementen bevatten, afhankelijk van het doel en de inhoud van de website. Het logo van de website is vaak een afbeelding of tekst die de merkidentiteit vertegenwoordigt en is meestal een prominent onderdeel van de header. Het navigatiemenu bevat doorgaans links naar de belangrijkste secties van de website, zoals ‘Home’, ‘Over ons’, ‘Diensten’ en ‘Contact’. Een zoekbalk in de header biedt gebruikers de mogelijkheid om specifieke informatie op de website te vinden, terwijl contactinformatie zoals een telefoonnummer of e-mailadres vaak ook direct beschikbaar is. Daarnaast kunnen er links naar de social media-profielen van de website aanwezig zijn, zodat merken eenvoudig hun klanten kunnen doorsturen naar hun social media marketing. De combinatie van deze elementen maakt de header een onmisbaar onderdeel van de website, dat gebruikers helpt bij het navigeren en snel vinden van wat ze nodig hebben.

 

Meer te weten komen?
Kom in contact met onze experts

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.