Het bepalen van de juiste zoekwoorden voor je website is van cruciaal belang voor de vindbaarheid en het succes van je online aanwezigheid. Een goede keuze van zoekwoorden kan je helpen om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google en Bing. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je effectief zoekwoordenonderzoek kunt doen om gepaste zoekwoorden voor jouw website vast te stellen.

Om te beginnen moet je nadenken over de kernbegrippen en onderwerpen die relevant zijn voor jouw website, producten en diensten. Maak een lijst van potentiële zoekwoorden die je doelgroep waarschijnlijk zal gebruiken bij het zoeken naar de informatie, diensten of producten die je aanbiedt. Het is ook belangrijk zoekwoord ideeën te verzamelen door middel van concurrentieanalyse, gerelateerde zoekopdrachten en zoekwoord hulpmiddelen.

Nadat je een lijst met potentiële zoekwoorden hebt samengesteld, is het tijd om de termen op het gebied van concurrentie en zoekvolume te analyseren. Op deze manier krijg je inzicht in de zoekwoorden die het meest relevant en haalbaar zijn voor jouw website. Vergeet niet om de gebruiksintentie in acht te nemen, zodat je kunt inspelen op de behoeften en verwachtingen van je doelgroep.

Wat is de doelgroep

Het is belangrijk om de behoeften van je doelgroep te begrijpen om de juiste zoekwoorden voor je website te bepalen. Start dit proces door allereerst je doelgroep te definiëren en hun zoekopdrachten te achterhalen. Maak een lijst met de belangrijkste onderwerpen en zoekwoorden die bij je doelgroep passen en die relevant zijn voor je website of content. Dit vormt de basis van je zoekwoorden analyse.

 

Hieronder vind je een eenvoudige aanpak om de behoeften van je doelgroep te analyseren:

 1. Vaststellen van doelgroepsegmenten: Verdeel je doelgroep in segmenten op basis van demografische en gedragskenmerken.
 2. Identificeer behoeften: Onderzoek elk segment om hun specifieke behoeften en interesses te identificeren.
 3. Prioriteer onderwerpen: Bepaal de belangrijkste onderwerpen voor elk segment en rangschik ze op basis van relevantie en belang voor je website.

Gebruik van persona’s

Persona’s zijn gedetailleerde beschrijvingen van fictieve personen die je doelgroep vertegenwoordigen. Door persona’s te creëren, krijg je een beter begrip van de behoeften en interesses van je doelgroep, wat je helpt bij het bepalen van de juiste zoekwoorden. Volg deze stappen om effectieve persona’s te ontwikkelen:

 1. Verzamel gegevens: Verzamel zoveel mogelijk informatie over je doelgroep, zoals demografische gegevens, gedragspatronen en voorkeuren.
 2. Categoriseer informatie: Segmenteer de verzamelde gegevens op basis van overeenkomende kenmerken en gedragingen.
 3. Creëer persona’s: Beschrijf elk segment met de relevante gegevens en voeg een naam en afbeelding toe om het personage nog realistischer te maken.
 4. Toepassen op zoekwoordstrategie: Gebruik de ontwikkelde persona’s om zoekwoorden en thema’s te identificeren die passen bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

Door persona’s te gebruiken, kun je gerichtere zoekwoorden en content creëren die aansluiten bij je doelgroep. Zo vergroot je de kans op succesvolle zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zorg je voor een betere vindbaarheid van je website.

Zoekintentie begrijpen

Bij het kiezen van de juiste zoekwoorden voor je website is het belangrijk om de zoekintentie van je potentiële bezoekers te begrijpen. Zoekintentie verwijst naar het doel dat gebruikers hebben wanneer ze een zoekopdracht invoeren in zoekmachines zoals Google. Er zijn over het algemeen twee hoofdtypen van zoekintenties: Informatief zoeken en Transactie zoeken.

Informatief zoeken

Informatief zoeken is wanneer gebruikers op zoek zijn naar informatie en antwoorden op vragen. Dit kan variëren van simpele feiten tot uitgebreide uitleg over een specifiek onderwerp. Voorbeelden van informatieve zoekopdrachten zijn:

 • “Hoe werkt zonne-energie?”
 • “Wat zijn de symptomen van griep?”
 • “Hoe bepaal je de juiste zoekwoorden voor je website?”

Om de juiste zoekwoorden te vinden voor informatieve zoekintentie, focus je op long tail zoekwoorden die specifieke vragen of problemen aanpakken. Let ook op gerelateerde zoekopdrachten die je kunt vinden onderaan de pagina met zoekresultaten. Deze kunnen nuttige inzichten bieden in extra zoekwoordideeën voor je content.

Zoekintentie

Transactie zoeken

Transactie zoeken verwijst naar zoekopdrachten waarbij de gebruiker van plan is om een actie of transactie te ondernemen, zoals:

 • “Koop een fiets online”
 • “Reserveer een tafel bij restaurant X”
 • “Beste website bouwer voor kleine bedrijven”

Om de juiste zoekwoorden voor transactiegerichte zoekopdrachten te vinden, kun je gebruik maken van tools als de Google Zoekwoordplanner om zoekwoord ideeën en hun gemiddelde maandelijkse zoekvolume te vinden. Dit helpt je bij het selecteren van zoekwoorden met een grote kans op conversie.

In beide gevallen is het essentieel om je doelgroep en hun zoekgedrag in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste zoekwoorden voor je website. Zo vergroot je de kans om de juiste bezoekers aan te trekken en uiteindelijk meer succes te behalen met je online aanwezigheid.

Keyword onderzoek tools

Bij het optimaliseren van je website is het essentieel om de juiste zoekwoorden te selecteren. Er zijn verschillende tools beschikbaar om je te helpen bij het vinden van de meest geschikte zoekwoorden voor jouw inhoud. Hieronder lichten we drie populaire keyword onderzoek tools toe: Google Keyword Planner, SEMrush en Ubersuggest.

Google keyword planner

Google Keyword PlannerDe Google Keyword Planner is een gratis tool die is ontworpen om zoekwoorden te genereren en het zoekvolume en de concurrentie voor deze zoekwoorden in kaart te brengen. Dit hulpprogramma is met name handig voor degenen die Google Ads-advertenties maken, maar het kan ook worden gebruikt voor SEO-doeleinden. Om toegang te krijgen tot de Keyword Planner, moet je wél een Google Ads-account hebben.

Enkele belangrijke functies van de Google Keyword Planner zijn:

 • Zoekwoordideeën: Genereer zoekwoord ideeën op basis van jouw ingevoerde termen, website-URL of productcategorie.
 • Zoekvolumes en concurrentie: Bekijk het gemiddelde maandelijkse zoekvolume en de concurrentie van geselecteerde zoekwoorden.
 • Historische gegevens: Toegang tot historische gegevens van het zoekvolume en prijssuggesties voor jouw zoekwoorden.

SEMrush

SEMrush is een alles-in-één marketing toolkit die een breed scala aan mogelijkheden biedt, waaronder keyword onderzoek. JG Webmarketing maakt hier dan ook goed gebruik van. Het is een krachtige tool, maar het vereist een betaald abonnement.

Enkele functies van SEMrush voor keyword onderzoek zijn:

 • Keyword magic tool: Ontdek nieuwe zoekwoordideeën op basis van een enkel een ‘seed’ zoekterm.
 • Zoekwoordmoeilijkheid: Analyseer de moeilijkheid om te ranken voor bepaalde zoekwoorden.
 • Concurrentieanalyse: Bekijk de zoekwoorden waarop jouw concurrenten ranken en vergelijk ze met je eigen website.

Ubersuggest

Ubersuggest is een keyword onderzoek tool ontwikkeld door Neil Patel, die zowel gratis als betaalde abonnementen biedt. Deze tool is gebruiksvriendelijk en biedt een goede balans tussen functionaliteit en prijs.

Enkele belangrijke functies van Ubersuggest zijn:

 • Zoekwoord suggesties: Genereer zoekwoordideeën op basis van een door jou ingevoerde term.
 • Zoekvolume en SEO-moeilijkheidsgraad: Bekijk het zoekvolume, de betaalde moeilijkheidsgraad en de SEO-moeilijkheidsgraad voor jouw gekozen zoekwoorden.
 • Content ideeën: Ontvang ideeën voor inhoud op basis van uw zoekwoorden, met vermelding van de meest succesvolle inhoud op basis van sociale media shares en backlinks.

Kies een keyword onderzoek tool die het beste bij jouw behoeften en budget past. Door effectief gebruik te maken van deze tools, kun je de beste zoekwoorden bepalen om jouw website te optimaliseren en je content strategie te verbeteren.

Concurrentieanalyse

In kaart brengen van concurrentie

Om de juiste zoekwoorden voor je website te bepalen, is het belangrijk om eerst je concurrentie in kaart te brengen. Begin met het identificeren van je belangrijkste concurrenten. Dit zijn bedrijven of websites die vergelijkbare producten of diensten aanbieden en die zich richten op hetzelfde publiek.

Maak een lijst van ten minste drie concurrenten en onderzoek hun website op het gebruik van zoekwoorden. Hulpmiddelen zoals Ubersuggest en Google Keyword Planner zijn nuttig voor het vinden van deze informatie. Beoordeel de zoekwoorddichtheid en rangschikking van deze websites in zoekmachines om een idee te krijgen van hun SEO-strategie.

SEO trends en updates

Om de juiste zoekwoorden voor je website te bepalen, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste SEO trends en updates. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 • Mobiele optimalisatie: Zorg ervoor dat je website snel laadt en goed functioneert op mobiele apparaten. Google geeft voorrang aan websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik in zoekresultaten.
 • Voice search: Het gebruik van spraakgestuurde zoekopdrachten neemt steeds meer toe. Optimaliseer je content door gebruik te maken van natuurlijke taal.
 • Gebruikerservaring: Zorg voor een gebruiksvriendelijke website met duidelijke navigatie en een aantrekkelijke lay-out. Google hecht steeds meer waarde aan de algehele gebruikerservaring bij het rangschikken van websites.
 • Inhoudskwaliteit: Zorg voor kwalitatieve en relevante content die inspeelt op de behoeften en vragen van je doelgroep. Google beloont websites met waardevolle content door ze hoger te ranken in zoekresultaten.

SEO trends en updates

Een overzicht van actuele SEO trends:

 1. Mobiele optimalisatie
 2. Voice Search
 3. Gebruikerservaring
 4. Inhoudskwaliteit

Bij het kiezen van zoekwoorden, houd rekening met het zoekvolume en de concurrentie. Focus op longtail zoekwoorden, die specifieker en minder concurrerend zijn. Dit helpt je om met relatief weinig investeren veel te winnen.

Naast het volgen van de laatste trends, is het essentieel om je website regelmatig te analyseren en bij te werken. Zo blijf je voorop in de steeds veranderende wereld van SEO.

Veelgestelde vragen

Hoe voer je een effectief zoekwoordenonderzoek uit?

Om een effectief zoekwoordenonderzoek uit te voeren, begin je met het bepalen van het onderwerp waarop je gevonden wilt worden. Vervolgens genereer je ideeën voor zoekwoorden op basis van kernbegrippen, gerelateerde zoekopdrachten en longtail zoekwoorden. Controleer de zoekwoordmoeilijkheid, zoekvolume en gebruikersintentie om te bepalen welke zoekwoorden het beste voor jouw website zijn. Lees voor meer informatie deze stap-voor-stap handleiding voor zoekwoordenonderzoek.

Welke tools zijn essentieel voor het vinden van de juiste zoekwoorden?

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken voor het vinden van de juiste zoekwoorden. Enkele populaire opties zijn Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush en Ubersuggest. Het gebruik van dergelijke tools kan je helpen zoekwoord ideeën te genereren, zoekwoordenanalyse uit te voeren, en de concurrentie te begrijpen.

Op welke manier kunnen zoekwoorden het verkeer naar mijn website verbeteren?

Door de juiste zoekwoorden te gebruiken en te optimaliseren op jouw website, verhoog je de kans dat jouw website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing verschijnt. Optimaliseren betekent dat de content over het belangrijkste zoekwoord gaat en dit woord ook duidelijk terugkomt in zowel de content als de meta gegevens. Hierdoor kunnen meer mensen jouw website vinden wanneer zij zoeken naar informatie die relevant is voor jouw branche of niche, wat resulteert in een toename van het verkeer naar jouw website.

Hoe analyseer je de zoekwoorden die concurrenten gebruiken?

Om de zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken te analyseren, kun je gebruikmaken van tools zoals Ahrefs en SEMrush. Deze tools kunnen je informatie geven over welke zoekwoorden jouw concurrenten targeten en hoe succesvol zij zijn in het verschijnen in de zoekresultaten voor die termen. Door deze analyse kun je beter inschatten welke zoekwoorden het waard zijn om te targeten en eventuele hiaten in jouw eigen zoekwoordenstrategie identificeren.

Wat is de invloed van zoekwoorden op SEO en hoe selecteer je ze optimaal?

Zoekwoorden hebben een sterke invloed op SEO, omdat ze gebruikt worden door zoekmachines om de relevantie en autoriteit van jouw website te beoordelen. Door zorgvuldig zoekwoorden te selecteren en te optimaliseren, verbeter je de zichtbaarheid van jouw website in de zoekresultaten. Een optimale selectie van zoekwoorden houdt rekening met zoekvolume, zoekwoordmoeilijkheid, gebruikersintentie en concurrentie.

Hoe kun je zoekwoorden optimaliseren voor lokale SEO?

Voor het optimaliseren van zoekwoorden voor lokale SEO, kun je geografische termen en locatiegebaseerde zoekwoorden toevoegen aan jouw zoekwoordstrategie. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van de naam van jouw stad, regio of wijk in combinatie met jouw belangrijkste zoekwoorden. Zorg er ook voor dat je jouw website optimaliseert met lokale bedrijfsinformatie, zoals adres, telefoonnummer en openingstijden. Dit helpt zoekmachines te begrijpen dat jouw bedrijf relevant is voor lokale zoekopdrachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *