Search Engine Optimization (oftewel SEO) is een verzamelterm voor alle activiteiten die ervoor zorgen dat je website hoger scoort in Google. Iedereen wil namelijk die felbegeerde eerste positie in de zoekresultaten verkrijgen voor meer bezoekers. Alle SEO-activiteiten zijn onder te verdelen on off-page optimalisatie en on-page optimalisatie.

Wat is nu precies het verschil tussen off-page optimalisatie en on-page optimalisatie? Welke van de twee is belangrijker? Waar moet je beginnen, off-page of on-page? Dat en meer ontdek je door verder te lezen.

 

Wat is on-page optimalisatie?

Met on-page optimalisatie bedoelen we alles dat je doet op een webpagina met als doel om de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google te verbeteren. On-page optimalisatie verhoudt zich dus uitsluitend tot een website en de bijbehorende webpagina’s.

Er is van alles dat je kunt doen om on-page SEO optimalisatie toe te passen. De kern is het hoger in Google komen met je website en dus niet bijvoorbeeld de gebruikerservaring. Toch is die ervaring tegenwoordig zo belangrijk voor het algoritme van Google, dat on-page optimalisatie bijna als vanzelf ook effect heeft op de gebruikerservaring van je webpagina.

Voorbeelden van on-page optimalisatie zijn:

●       Het gebruik van zoekwoorden en zoektermen in je content.
●       Het beïnvloeden en verkorten van de laadtijd van de pagina.
●       Het gebruik en comprimeren van afbeeldingen, video en meerdere soorten content.
●       Het gebruik van titels, tussenkoppen, metateksten en H-tags.
●       Het toevoegen van metadata aan de HTML van de pagina.
●       Zorgen voor ‘schone’ code, oftewel code zonder onnodige toevoegingen.

On-page optimalisatie goed toepassen zorgt ervoor dat je sneller hoog in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnt. Het is dus een essentieel onderdeel van je website.

Meta titels en beschrijvingen

Wat is off-page optimalisatie?

Off-page optimalisatie richt zich juist op alle activiteiten buiten de website om. Het zijn nog altijd activiteiten met als doel de website hoger te laten verschijnen in de zoekmachines. Hier gaat het echter om alles dat je onderneemt buiten de webpagina’s om.

Vaak wordt off-page optimalisatie bewerkstelligd met backlink s. Dat zijn links vanaf andere websites naar jouw webpagina’s toe. Er zijn verschillende manieren om on-page SEO toe te passen. Bij off-page SEO ben je meer beperkt. Het richt zich volledig op externe factoren en daar heb je minder invloed op.

Toch zijn er een aantal manieren waarop je off-page optimalisatie kunt realiseren:

●       Met linkbuilding: het genereren van kwalitatieve links naar je website vanaf andere, waardevolle webpagina’s.
●       Via social media: actief en gericht adverteren of plaatsen op social media om meer links en verkeer naar je website te halen.
●       Extern bloggen: blogs publiceren met links naar je website toe op andere autoritaire websites.

Extern bloggen met gastblogs

Off-page en on-page SEO: waar te beginnen?

De basis is het belangrijkste. Het is daarom altijd goed om te zorgen dat je on-page optimalisatie is uitgevoerd en je webpagina’s optimaal zijn ingericht. Dit doe je het beste door het per pagina aan te pakken en niet voor je website als geheel; elke pagina heeft een eigen functie en moet dus op een bepaalde manier ingericht worden.

Als je webpagina’s gevuld en geoptimaliseerd zijn, kun je beginnen met de off-page optimalisatie. Dit is een doorlopend proces.

Linkbuilding

Linkbuilding: dé off-page optimalisatie methode

Met name linkbuilding is tijdrovend en intensief. Bovendien is niet zomaar elke link naar je website waardevol. Ze moeten wel vanaf een relevante en autoritaire website komen. Linkjes spammen op social media of een link vanaf een onbetrouwbare website werkt zelfs averechts voor je SEO en vindbaarheid.

Voor off-page optimalisatie wordt daarom vaak de hulp van een linkbuilder en SEO expert ingeschakeld. Zij weten als geen ander hoe je met allerlei vormen van SEO-optimalisatie je website naar die felbegeerde eerste positie helpt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *