In november van 2023 is de nieuwe Google Core update gelanceerd. Dit is een van vier grote updates die in 2023 heeft plaatsgevonden. En dat slechts een maand na de vorige update. Zoals met elke update heeft ook deze weer impact op hoe we Google gebruiken en hoe SEO het meest effectief is.

De Google Core update 2023 van november is niet alleen groter dan de update in oktober. Hij zit ook zo dicht op de vorige core update dat het slim is om in de gaten te houden wat dit doet met de prestaties van je website. Er is het een en ander veranderd, waaronder het kernsysteem.

Waarom doet Google core updates?

Google is constant in beweging. Het doel is om de gebruiker de best mogelijke dienstverlening aan te bieden. Daarvoor zijn deze updates volgens het bedrijf nodig. Soms zijn ze verder uit elkaar, maar de Google Core updates in 2023 volgden elkaar snel op.

Het algoritme van Google is dus ook veranderlijk. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt als website-eigenaar. Doe je dat niet, dan is er een kans dat je positie in de zoekresultaten steeds verder zakt en je website als minder betrouwbaar en autoritair wordt bestempeld.

Google november 2023 core update

Google core update november analyseren

De gevolgen van de Google Core update van november 2023 analyseren is behoorlijk lastig. Dat komt door de timing van de updates. Omdat er in oktober al een update was die pas op 6 november helemaal van kracht was, is het lastig bepalen of veranderingen in je ranking door de update van oktober of die van november komen. De data overlapt immers.

Sinds augustus zijn er bovendien zes updates geweest. Toch kunnen we een aantal conclusies trekken op basis van analyse en onderzoek.

Grote update voor Google Reviews

Het is al langer bekend dat Google meer en meer waarde wil geven aan Google reviews. Met de update van het Google Reviews systeem wordt dat mogelijk. Het systeem van de Google core update van november kan nog beter beoordelen of reviews een bezoeker ook echt helpen of niet.

Verschil tussen Google core update november en oktober

Wanneer je beide grote core updates van de afgelopen maanden analyseert, dan valt er iets bijzonders op over de Google november 2023 core update. De rankings die daaruit voortkomen zijn namelijk een stuk wisselvalliger dan bij de update van oktober het geval was. Bij een analyse van het aantal rankingposities dat is verloren lag het gemiddelde voor november (25%) hoger dan voor oktober (22%). Dat is dus het aantal websites dat hun positie in de hoogste rankings verloor.

Sterker nog: als we kijken naar alle updates van de afgelopen jaren, valt op dat de schommelingen in ranking steeds sterker worden. Ter vergelijking: bij de update van september 2022 ging het nog om slechts 8.7%.

De impact van de Google core update 2023 op je ranking

Core updates van Google hebben doorgaans effect op je ranking. Dat is dus alleen maar meer aan het worden. Er is dan ook dit keer een aanzienlijke kans dat je ranking verschuift ten opzichte van andere updates. Het is belangrijk om dat goed in de gaten te houden zodat je op tijd bij kunt sturen in je SEO.

Maar dan nu het gecompliceerde deel: hoe weet je dat jouw verschuiving in ranking het gevolg is van de update in oktober of in november? Hoe kun je die wisselvalligheid van de ranking analyseren om te bepalen waarom jouw website is gezakt? En is het eigenlijk wel belangrijk om dat onderscheid te maken?

Impact Google rankings november 2023 core update

Laten we bij de laatste vraag beginnen. Er is veel overlap in de Google Core update 2023 van oktober en november. De nadruk ligt op kwaliteit van de content – iets waar Google al jaren de focus steeds meer op legt – en in beide gevallen is er weinig praktisch verschil tussen de stappen die je zou nemen om je ranking te verbeteren.

Toch willen we even het verschil toelichten. Kijk altijd eerst goed naar het soort zoekwoord dat je gebruikt op de betreffende pagina. Als dat zoekwoord gerelateerd is aan een commerciële term of merknaam waar veel recensies aan verbonden zijn, dan kan het goed dat de Google review update er effect op heeft gehad.

Een andere voor de hand liggende reden voor je verschuiving in ranking is als de URL waar het om gaat ook daadwerkelijk recensies bevat.

Waarom nog een update?

Je vraagt je misschien af: waarom zagen we zoveel Google core updates in 2023? En waarom was de laatste nog zo laat in het jaar, terwijl de voorgaande – die pas actief werd op 7 december – er zo dicht op zat.

In maart van 2023 werd er een grote update aan het systeem van Google uitgevoerd. Daarna was het lange tijd stil. Pas in het najaar kwam er weer een grote update vanuit Google met een aantal aanzienlijke veranderingen.

Hoewel Google nooit transparant is over de exacte technische inhoud van updates, geven ze vaak wel toelichting in grote lijnen. Google heeft dan ook een toelichting gegeven op het aantal updates van 2023, met name tegen het einde van het jaar. Ook het bedrijf wil graag de rust bewaren in december, maar als een core update al maanden is voorbereid en op het punt staat gelanceerd te worden? Dan wachten ze niet. Dat is allemaal ten behoeve van de gebruikerservaring.

Houd je ranking in de gaten

De impact van de Google november 2023 core update is dus groot. Groter dan we bij vorige updates hebben gezien. Wat je kan doen om een gezakte ranking aan te pakken, is niet heel anders dan bij de update van oktober 2023. Wel weten we dat er meer focus komt op reviews en deze goed beoordelen. Googles belangrijkste focus – kwaliteit van content – blijft bestaan. Bij toekomstige updates zullen er geen grote Google Reviews systeemupdates meer plaatsvinden; dat systeem wordt vanaf nu regelmatig geüpdatet zonder aankondiging.

Is jouw ranking gezakt en wil je weer naar die hogere positie? Wil je weten wat de Google november 2023 core update voor jou betekent of heb je hulp nodig met je SEO? Neem dan contact op met ons online marketing bureau in Arnhem. We helpen je graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *