Anno 2023 hoor je zo ongeveer dagelijks iets nieuws over Artificial Intelligence (AI) en de verschillende manieren waarop het wordt toegepast. Er zijn onder andere steeds meer bedrijven en personen die content zoals webteksten door AI laten maken. Daar komt echter het onderwerp van auteursrecht vaak om de hoek kijken. Want zit er eigenlijk copyright op AI content? En bij wie ligt dat auteursrecht voor die teksten door robots dan?

 

Wat is AI en AI content?

Kunstmatige intelligentie of Artificial Intelligence (afgekort AI) is een wetenschap die draait om het ontwikkelen van software of hardware met een bepaalde mate van intelligentie. AI is een verzamelterm voor applicaties die complexe taken kunnen uitvoeren waar normaal gesproken menselijke input voor nodig is.

Een mooi voorbeeld van AI is ChatGPT. Dat is een tool om content te creëren zoals webteksten, blogs of zelfs gedichten. Het enige dat je hoeft te doen is invoeren bij ChatGPT welke tekst je nodig hebt en waar deze aan moet voldoen. Het programma doet de rest. Vraag je bijvoorbeeld aan ChatGPT om een blog te schrijven over de voor- en nadelen van een huisdier? Dan rolt er zo een tekst uit het programma met praktische informatie en kennis op een logische volgorde.

 

Hoe maak je AI content?

AI kan absoluut ondersteunen bij contentcreatie. Het is echter nog geen complete vervanging van bijvoorbeeld copywriters en marketeers. Wel kun je – met de juiste AI tools – een hoop ondersteuning vinden bij AI en zelfs delen van AI content gebruiken voor je website, blog of andere tekstuele uiting.

Het beste is om een combinatie van AI tools te gebruiken om content te creëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • ChatGPT
  • Neuroflash
  • Jasper.ai

Geef simpelweg een prompt (ofwel een vraag) in de AI en er rolt semi-bruikbare content uit. Combineer de drie en laat het geheel nog nakijken of corrigeren door een copywriter of marketeer en je hebt ongetwijfeld een sterk stukje content gecreëerd met AI.

Naast tekst kun je trouwens ook nog andere dingen maken met AI. Kunstmatige intelligentie kan ook afbeeldingen creëren zoals foto’s van mensen of ontwerpen van huizen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt AI ervoor gebruiken. Veel van de tools zijn – nu nog – gratis te gebruiken. Maar waar haalt AI al die kennis vandaan?

 

AI copyright of auteursrecht?

Artificial Intelligence haalt inspiratie uit informatie. Die informatie is bijvoorbeeld online beschikbaar. Dat betekent dat AI content dus altijd baseert op al bestaande kennis en content. Als het gaat om pure informatie en praktische kennis is dat niet zo’n probleem. Maar als je AI iets creatiefs laat doen, zoals een afbeelding maken, dan haalt de applicatie inspiratie uit werk van anderen. Dan heb je al gauw te maken met auteursrecht.

Want wanneer een kunstenaar een werk maakt met behulp van AI, is hij dan de maker, of de computer? En als dat werk gebaseerd is op kunstwerken die de AI online heeft gevonden van andere kunstenaars, is het dan plagiaat? Dit is nog altijd een schimmig gebied waar in het recht geen duidelijk antwoord op te vinden is.

De vraag die voor veel contentmakers met AI nu speelt is: bestaat AI copyright? En zo ja, is dat auteursrecht dan van mij, die AI inzet voor content, of liggen de rechten ergens anders? Mag iemand zomaar de content die ik met AI heb gemaakt overnemen? Allemaal begrijpelijke vragen als je aan de slag gaat met AI content.

tekst typen

Zit er auteursrecht op AI content?

Er zijn momenteel in de EU nog geen duidelijke antwoorden op die vragen. Vaak worden dit soort zaken individueel en op nationaal niveau bekeken. Op nationaal niveau is er nog weinig jurisprudentie waaruit we kunnen opmaken wat de wet in Nederland voorschrijft. Wel zijn afbeeldingen sneller auteursrechtelijk beschermd dan teksten.

Om je content auteursrechtelijk te beschermen moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De creatie (dus de tekst of afbeelding) moet een eigen oorspronkelijk karakter hebben. Het mag dus niet ontleend zijn aan een andere creatie. Simpelweg, de creatie moet ‘zelfbedacht’ zijn.
  • De creatie moet het persoonlijk stempel van de maker dragen. Een menselijke maker moet vrije, creatieve keuzes hebben gemaakt.

Die drempels zijn niet heel hoog. Dat is waarom afbeeldingen er al snel aan voldoen en je die dus gemakkelijk auteursrechtelijk kunt beschermen, ook als het AI content is. Er zit dus – als jij dat wil – wel degelijk copyright op AI content.

 

Copyright op AI content teksten

Bij tekst is het echter lastiger aan bovenstaande eisen te voldoen. De regels zijn hetzelfde, maar in de praktijk blijkt de uitkomst toch vaak anders en is auteursrecht krijgen op je tekst lastiger.

Tekst is vaak vrij triviaal, waardoor het altijd al lastig is er auteursrecht op te krijgen. Bovendien geef je een prompt in de AI waarna het programma er uitwerking aan geeft. Een prompt kan je zien als een idee. Op een idee kun je geen auteursrecht krijgen in Nederland. Ook op een bepaalde stijl in tekst kun je geen auteursrecht genieten.

 

Conclusie

Het auteursrecht voor AI content ligt in principe bij de AI zelf, tot een maker het claimt. Wil je AI copyright in de vorm van afbeeldingen? Dan is de kans groter dat je gelijk krijgt dan wanneer het gaat om tekst. Tekst is immers niet altijd een creatieve uitlating, maar vaak simpelweg een informatieve. Het is te banaal en triviaal om auteursrecht op te krijgen. Heel duidelijke wetten en jurisprudentie is er echter nog niet. Wie weet wat de toekomst brengt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *