jQuery is een JavaScript-bibliotheek die het gemakkelijker maakt om te communiceren met HTML-documenten, gebeurtenissen af te handelen, animaties te maken en cross-browser compatibele webapplicaties te ontwikkelen. Het vereenvoudigt het werken met JavaScript en vermindert de hoeveelheid code die nodig is om veelvoorkomende taken uit te voeren. Het biedt een breed scala aan ingebouwde methoden, zoals DOM-manipulatie en traversal, event handling en animatie, waardoor het voor ontwikkelaars gemakkelijker wordt om interactieve en dynamische websites te maken. jQuery’s syntaxis is ontworpen om gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken, waardoor het een populaire keuze is onder webontwikkelaars. Al met al is jQuery een krachtige tool die het proces van het maken van interactieve en dynamische websites sterk kan vereenvoudigen.